Ο Δήμος Ηράκλειας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου (από 01/05/2024 έως και 31/10/2024), καλεί όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, να προβούν έγκαιρα στον καθαρισμό τους, απομακρύνοντας χόρτα, κλαδιά και οποιαδήποτε άλλα υλικά, τα οποία δύνανται να αποτελέσουν καύσιμη ύλη σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων προκύπτει από τις Πυροσβεστικές Διατάξεις:

α) 9/2021 (ΦEK 1923, τεύχος Β', της 13/5/2021) «Καθορισμός μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους»

β) 20/2023 (ΦEK 2549, τεύχος Β', της 19/4/2023) «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές

εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα»

Στις παραπάνω διατάξεις ρητά αναφέρεται ότι:

Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρηση αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών.

Οι καθαρισμοί των εν λόγω χώρων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 30/04/2024. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων αναφορικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων, θα επιβάλλονται σε βάρος τους τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, καθώς επίσης αυτοί θα διώκονται και θα τιμωρούνται σύμφωνα  με τις σχετικές ποινικές διατάξεις.

Ο Δήμος Ηράκλειας, απευθύνει έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες και επικαρπωτές οικοπέδων να ανταποκριθούν έγκαιρα στην υποχρέωσή τους για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας και δείχνουμε έμπρακτα ότι νοιαζόμαστε για τον τόπο μας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Μειώνουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς και των επιπτώσεών της σε περίπτωση που προκληθεί, κρατώντας το Δήμο μας καθαρό και ασφαλή! Προφυλάσσουμε τις περιουσίες και τις ζωές μας.

O καθαρισμός των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων αποτελεί υποχρέωση όλων μας, βάσει νόμων και διατάξεων, αλλά πάνω απ’ όλα, αποτελεί ΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας.

Ηράκλεια 14-3-2024

Ο Αντιδήμαρχος

Αβραμίδης Ιωάννης

επικοινωνήστε μαζί μας:
Δήμος Ηράκλειας
Πλατεία Μπακογιάννη 2
62400 Ηράκλεια
Τηλέφωνο: 2325350100 - 105
Φαξ: 2325350159
e-mail : info@dimosiraklias.gr

Εθνικό αστεροσκοπείο ΑΘηνών

Μετεωρολογικός σταθμός Δήμου Ηράκλειας - Τ.Κ. Κοίμησης

Ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός Ηράκλειας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας του. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. όρους χρήσης.